Магнолия/Magnolia



Магнолията е едно от най-ценните растения в озеленителната практика.Причина за това са изключително високите декоративни качества - обилен цъфтеж,богатство на багри и нюанси на цветовете.Трябва да добавим и богатата есенна палитра от меки,пастелни тонове на листата.Те се менят между светложълто,по-тъмно жълто до кафяво,като се преливат и се променят постоянно преди листопада.Видовете които се отглеждат у нас,произхождат от Източна Азия,Корея,Китай,Япония,както и от източната част на САЩ.В декоративен план основната разлика между азиатските и американските видове е в размерите и в това, че азиатските видове цъфтят преди разлистване,а американските достигат до размерите на големи дървета и цъфтят след разлистване.


Магнолии,цъфтящи преди разлистване
Цъфтежът преди разлистването на азиатските магнолии допринася допълнително за неотразимото им възприятие.Семейството и родът са представени от много видове, но в нашата страна техният брой е ограничен.За сметка на това обаче имаме растения с най-добрите декоративни качества от това семейство.На първо място може би трябва да поставим най- ранноцъфтящите:магнолия кобус/M.kobus - името и произлиза от старата столица на Япония гр.Кобе/и звездовидната магнолия/M.stellata/.Плътно след тях цъфтят M.denudata и соланжовата магнолия/M.soulangeana - носеща името на своя създател/.Следва цъфтеж и на M.liliflora.Времето на поява на първите цветове се мени в широки граници,в зависимост от метеорологичните фактури.Нормално цъфтежът е през месец април,но като повечето темпераментни хубавици невинаги е така търпелива.Магнолиевите цветове можем да видим още във втората половина на март.Цъфтежът на младите фиданки започва към 7-10-годишна възраст и цветовете нюансират от почти бяло до розово-лилаво и пурпурно виолетово при различните им форми.А богатството на форми,особено на хибридната магнолия на Соланж е голямо.Най-известни са f.Alexandrina,f.Lennei и f.Rubra.Формата Nigra на лилиецветната M.Liliflora е истински шедьовър на декоративната флора.

Магнолии,цъфтящи след разлистване
Като правило магнолиите,произхождащи от източната част на САЩ,са значително по-високи от азиатските видове.Освен това при тях липсва очарованието на отрупаните на безброй едри,красиви цветове безлистни клони,както е при магнолиите от Източна Азия.От американските видове у нас можете да откриете 3-4 вида:Magnolia acuminata,M.tripelata и най-значимата между тях - едроцветната магнолия – M. grandiflora. Това високо вечнозелено дърво в родината си достига 20-25 метра височина, а у нас е на половина по-ниско. Много впечатляващи са блестящите, твърди листа, покрити понякога с ръждив мъх от долната страна/f.gallisoniensis/.Най-забележителни са едрите - до 25 см в диаметър млечнобели цветове. Те се появяват от края на май,през целия юни.Не цъфтят едновременно, а в някаква последователност, като непрекъснато се развиват изправени като свещ едри, снежно-бели пъпки. Разцъфтяват големи, ароматни бели цветове. Те прецъфтяват, появяват се нови и т.н. в разстояние на 35-40 дни. Вечнозелената M.grandiflora издържа без повреди застудявания до -18 градуса, а краткотрайни понижения до -20-22 градуса причиняват леки повреди. Това е възможност тези магнолии да намерят по-голямо участие в районите с по мек климат в нашата страна. В градинските центрове цените на магнолиите се определят от възрастта им и от това кой център с каква норма на печалба работи.Наскоро прокаралите магнолии могат да се закупят на цени между 10 и 20лв,но е по добре да си позволите 6 - 7 годишно дърво,на което сега му предстои цъфтеж.На тази възраст цената на соланжовата (M.soulangeana) се движи между 90-140лв,на ниграта(M.nigra)между 60-100лв,а на вечнозелената грандифлора(M.grandiflora) между 140-230лв.В случая по високата цена не означава кой знае колко по-добро качество и обратното. Затова е добре преди покупката да поогледате пазара и даже да позвъните на градински центрове в съседни градове за ценова информация. Ако сте с намерение да купувате, трябва да помислите и за транспорта. Обикновено 6- 7 годишно дърво се е ширнало в обем почти колкото е купето на колата и трябва да го внесете и изнесете така, че да не прекършите нито едно от клончетата му, като едновременно с това внимавате да не нараните туфата. По-нататък засаждането е приятно занимание.
Ето няколко съвета:
Една от причините магнолиите да не заемат полагащото им се място с нашите паркове и градини е недостатъчното познаване на биологията на тези растения, а те са взискателни и капризни.
Изискват неутрални, до слабо кисели почви.
Не понасят наличието на карбонати в почвата.
Много болезнено понасят нараняването на кореновата система. Затова е най-добре да се отглеждат в контейнери и да се засаждат с бала пръст
Най-подходящ период за засаждане е пролетта, когато почвата се е затоплила трайно
Добре е дупките да се изкопаят предварително и да се оставят така за седмица две, за да поеме почвата повече топлина и въздух.
При неподходящи места трябва да се внася подобрена почвена смес от торф, добре угнила тор и листовка/при алкални почви/.
Резитби не се правят, най-много само едно леко формиране на короната в началото след засаждането, но и тя не е за препоръчване, защото дори и леки наранявания на короната могат да погубят растението.

Публикуване на коментар

0 Коментари