Цветя в саксия


Градински цветя в саксия

Абелия китайска-Abelia chinensis


Нисък листопаден храст с фуниевидни цветчета,излъчващи приятен аромат и обагрени в розово отвън.Цветчетата са групирани в съцветия.

Засаждане и грижи:Засаждайте през пролетта или лятото в хранителна саксийна почвена смес и излагайте на слънце.Най-доброто място за абелията е до стена,обърната на юг.След края на цъфтенето окастрете,за да запазите формата на короната.




Агапантус африкански-Agapanthus africanus


Вечнозелено многогодишно растение,с извити подобни на ремъци листа.Неговите цветове камбанки са събрани в чадърчета на дълги стъбла

Засаждане и грижи:Отглеждайте в големи саксии в хранителна почва на слънчево място.През есента прибирайте в парник,за да го защитите от студа.През пролетта и лятото поливайте обилно,а през зимата почвата трябва да бъде почти суха.От началото на пролетта подхранвайте с балансиран течен тор.




Аргирантемум-Arguranthemum foeniculaceum


Буен вечнозелен полухраст с изящни сиво-зелени листа.Цъфти дълго,дава множество съцветия,подобни на кошнички.

Засаждане и грижи:Засаждайте през пролетта в хранителна саксийна почвена смес,на открито слънчево място.През лятото поливайте обилно,а през зимата дръжте почвата почти суха.Веднъж на две седмици подхранвайте почвата с течен тор.На аргирантемума може да се придаде щамбова форма;тези растения изглеждат особено впечатляващо от двете страни на входната врата




Бругмансия,татул-Brugmansia suaveolens


Нежен храст с едри,тежки фуниевидни цветове със силен аромат,особено осезаем нощем

Засаждане и грижи:Отглежда се в голяма саксия с плодородна почва,в парник или оранжерия при температура не по-ниска от 7 градуса.През лятото го изваждайте на чист въздух и му осигурете слънчево място.Измръзналите растения обикновено се възтановяват.Лятото поливайте обилно,а през зимата количеството вода трябва да беде сведено до минимум.





Бяло кокиче-Galanthus nivalis


Луковично растение с нежни,гледащи надолу цветчета със зелени петна по венчелисчетата

Засаждане и грижи:През есента засадете луковиците на дълбочина 10 см в глинесто-песъчлива почва с добавена загнила шума.Не допускайте пресъхване на пръстта.




Диморфотека дъждовна-Dimorphotheca pluvialis


Компактно изправено едногодишно растение със зъбчати тъмнозелени листа и многобройни съцветия,подобни на кошнички,с тъмна среда.

Засаждане и грижи:Засаждайте,когато отмине опасноста от слани,в съдове с ронлива глинесто-песъчлива почва;разполагайте на слънчево място.Растението се развива по-добре при умерено поливане.От началото на цъфтенето веднъж на две седмици го подхранвайте със слаб разтвор на течен тор.



Ерика дарлейнска-Erica darleyensis


Компактен гъст вечнозелен храст с дребни,яркозелени иглести листа и подобни на камбанки цветчета,събрани в група по краищата на клонките.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в почвена смес,богата на хумус(изброените тук сортове ерика не изискват специална почвена смес-Springwood White,White Glow).Отглеждайте на открито слънчево място.Поливайте обилно,всеки месец подхранвайте със слаб разтвор на течен тор.





Иберийка горчива-Iberis amara


Изправено храстовидно едногодишно растение с шапковидни съцветия,излъчващи приятен аромат

Засаждане и грижи:Засаждайте през пролетта в почва с добър дренаж и дръжте на открито слънчево място.Поливайте обилно без да допускате овлажняване




Иглика-Primula


Вечнозелено многогодишно растение с уплътнени синкаво-розови цветчета с жълта среда.

Засаждане и грижи:Засаждайте примулите рано напролет в плодородна почвена смес,дръжте ги на слънце или леко засенчено място.Поливайте умерено,от началото на цъфтежа подхранвайте с балансиран течен тор.За да удължите времетраенето на цъфтежа,отстранявайте увехналите цветчета.



Калина лавролистна-Viburnum tinus


Гъст вечнозелен храст с лъскави тъмнозелени листа.Цветовете са събрани в едри плоски шапки,неотворените пъпки са розови или червени.Лавролистната калина запазва привлекателността си през цялата година:през зимата ни радва с бели цветове,наесен-със зелените си листа,а понякога и с плодовете си.Пъпките започват да се появяват в средата на есента и се разтварят насред студовете.Отначало плодовете са тъмносини,после постепенно почерняват.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в съдове с плодородна почва,дръжте на слънчево или полусенчесто място.След края на цъфтежа подкастрете за оформяне на короната.



Калуна обикновена-Calluna vulgaris


Миниатюрен студоустойчив вечнозелен ампелен храст.Сортът"White Lawn"е наистина дребен;израства на височина само 5см.Има светлозелени листа,на чийто фон се открояват белите цветчета.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в киселинна почвена смес,поставяйте на слънчево място.Не допускайте изсъхване на почвата.През вегетационния период еземесечно подхранвайте с течен тор.Отстранявайте овехналите цветчета.



Камелия на уилямс-Camellia williamsii


Клонест изправен вечнозелен храст с лъскави тъмнозелени листа и изобилни полукичести бледорозови цветчета с жилчици в по-тъмен цвят.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в голям съд с почвена смес за колунови растения.За да предпазите цветчетата от сковаващия нощен студ и последващото размразяване,поставете съда на защитено от яркото утринно слънце място,най-добре на шарена сянка.През вегетационния период поливайте обилно.Ако през лятото корените изсъхнат,напролет пъпките няма да могат да се развият.



Кобея пълзяща-Cobaea scandens


Бързорастящо многогодишно увивно растение,обикновено се култивира като едногодишно.Широките му чашковидни цветове отначало са бели,после стават кремави.Кобеята се закрепва за подпората си с помоща на мустачки.

Засаждане и грижи:Засаждайте младите растения,когато опасноста от слани е отминала.Използвайте почвена смес с добър дренаж.Поставяйте съда на защитено от вятъра слънчево място.Осигурете опора на стъблата.Почвата в саксията нетрябва да пресъхва



Крин на Пауъл-Crinum powellii


Луковично лятно зелено многогодишно растение с дълги дъгообразни ремаковидни листа.На върха на силните цветоностни стъбла се образува чадърче от няколко(до десет)едри цвята с форма на камбанки.

Засаждане и грижи:Засаждайте през пролетта така,че шийката на луковицата да се подава леко над повърхността  на почвата.Използвайте хранителна почвена смес с добавен едрозърнест пясък.Поставяйте на слънчево,защитено от вятър място.През вегетационния период поливайте обилно.



Лале-Tulipa


Луковично растение с едри чашковидни кремави цветове и сиво зелени листа

Засаждане и грижи:Засаждайте луковиците през есента на дълбочина 10см в глинесто-песъчлива почва.Поставете съда на слънчево,защитено от вятър място



Лилиум-Lilium


Луковично растение с обърнати нагоре звездовидни,силно ухаещи кремавобели цветове с оранжеви тичинки.

Засаждане и грижи:Засаждаите луковиците през есента,на дълбочина,три пъти по-голяма от височината на самата луковица.На дъното на саксията с хранителна почва напластете дебел слой глинени чирепчета.Веднъж месечно подхранвайте с тор,богата на калий.През зимата съхранявайте луковиците в същите съдове или ги изкопайте,поставете ги в сандъчета с влажен пясък и ги съхранявайте на прохладно сухо място.



Лобулария морска-Lobularia maritima


Нискостъблено компактно едногодишно растение.Ситните му цвеетчета с четери венчелистчета са събрани в гъсти гроздообразни съцветия и се образуват през цялото лято.

Засаждане и грижи:Засаждайте растението в умерено плодородна почвена смес с добър дренаж,поставяйте го на слънчево място.Засявайте семената в саксии на открито в края на пролетта,а в парник-ранно напролет.




Минзухар-Crocus chusanthus


Цъфтящо рано напролет луковично растение с овални цветчета с кремав цвят.Листата му са тесни и дълги,със сребриста ивица по-средата.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в хранителна почва,като добавите едрозърнест пясък на дълбочина 7,5см.Разполагайте на слънце или шарена сянка.Почвата трябва да бъде влажна,но не прекалено.



Нежна съсънка-Anemone blanda


Храстовидно многогодишно растение с асиметрични,подобни на перки листа и цветчета с жълта сърцевина.Силен,обилно цъфтящ сорт

Засаждане и грижи:През есента намокрете грудките,изчакайте една нощ и после ги засадете в почва на дълбочина 5см.След увяхването на листата съхранявайте грудките в суха почва до новото засаждане наесен



Немофила петниста-Nemophila maculata


Компактно ниско едногодишно растение с чашковидни цветчета с пет венчелисчета,украсени с лилави жилчици и виолетово петно в края.Растението е ампелно,с бледозелени нагънати листа

Засаждане и грижи:Засаждайте когато мине опасноста от осланяване,във висококачествена почвена смес за саксийни растения и дръжте съда на слънце или шарена сянка.




Нирембергия небесносиня-Nierembergia caerulea


Ниско ампелно многогодишно растение,обикновено се култивира като едногодишно,със ситни тъмнозелени листенца и изобилие от чашковидни цветчета с жълта среда,които цъфтят през цялото лято чак до есента.

Засаждане и грижи:Засаждайте когато мине опасноста от осланяване,в съдове с ронлива глинестопесъчлива почва.Изберете слънчево място за растението.




Обикновена мирта-Myrtus communis


Гъст вечнозелен храст с лъскави тъмнозелени листа,излъчващи приятен аромат,с благоуханни цветчета и червено-черни плодове наесен

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в голям съд плодородна почва и дръжте на слънце.Докато растението свиква на новото място,поливайте го обилно,впоследствие може да не го правите:миртата е сухоустойчива.През вегетационния период ежемесечно подхранвайте с балансиран течен тор.




Остеоспермум-Osteospermum


Вечнозелен полухраст с изобилни съцветия кошнички с виолетова среда.Листата са кремави по краищата.

Засаждане и грижи:Засаждайте в умерено плодородна почвена смес и дръжте на слънчево място.През лятото остеоспермумът расте най-добре при умерено поливане.Студоустойчивостта му се повишава,ако почвата се поддържа суха.





Паричка-Bellis perennis


Късите стъбла,излизащи от зелена листна розетка,са увенчани с кичестите,подобни на маргаритки съцветия.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в богата на хумус почвена смес с добър дренаж.Поставете съда на слънце или полусянка.Поливайте умерено.




Петниста мъртва коприва-Lamium maculatum


Тревисто многогодишно растение.Листата са сърцевидни,сребристи,със зелен кант.Цветчетата са с шлем,събрани са в съцветия.

Засаждане и грижи:Засаждайте на сянка,ползвайте богата на хумус почвена смес.Поддържайте влажността през пролетта и лятото,през зимата ограничете поливането.



Пиерис японски-Pieris japonica


Компактен гъст вечнозелен храст с лъскави тъмнозелени листа(младите са медночервени) и висящи гроздове кремавобели цветчета.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в киселинна почва,дръжте на шарена сянка.Студът може да повреди цветните пъпки,затова се погрижете растението да зимува на закрито.Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна




Поветица-Convolvulus cneorum


Листата на този миниатюрен вечнозелен храст са покрити с копиненомеки влакънца,благодарение на които растението придобива  сребриста окраска.Пъпките му са розови,цветовете бели,фуниевидни.

Засаждане и грижи:Отглежда се в съдове в глинесто-песъчлива,некиселинна почва с добавка на едрозърнест пясък за подобряване на дренажа.Разполагайте на открито слънчево място.Поливайте умерено,през зимата-съвсем пестеливо.През пролетта може да се направи солидно подкастряне




Пълзящо срещниче-Ajuga reptans


Нискостъблено вечнозелено многогодишно растение с пълзящи филизи.Напомнящите тръбички цветове са събрани в грозд в края на изправеното стъбло

Засаждане и грижи:Отглеждайте на шарена сянка в плодородна почвена смес с високо съдържание на хумус.Поддържайте почвата влажна независимо от сезона,през вегетационния период подхранвайте с течен тор.




Саркокока на Хукър-Sarcococca hookeriana


Компактен вечнозелен храст с лъскави тъмнозелени ланцетовидни листа.Дребните ароматни цветчета се разтварят в основите на листата.На тяхно място зреят лъскави червено-черни плодове.

Засаждане и грижи:Засаждайте през есента в съдове с плодородна почвена смес,дръжте на сянка или полусянка.Саркококата е сухоустойчива,но се развива най-добре при умерено поливане.От пролетта до есента всеки месец подхранвайте с балансиран течен тор.През пролетта подкастрете,за да оформите короната.




Сутера-Sutera


Дребни сърцевидни листа покриват дългите ампелни стъбла.Цветовете с пет венчелистчета се появяват през цялото лято.Растението е сякаш създадено специално за висящи кошници.

Засаждане и грижи:Засаждайте,когато отмине опасността от осланяване,в умерено плодородна почвена смес с добър дренаж.Сутерата предпочита слънчево място или шарена сянка.Не допускайте заблатяване на почвата.След края на цъфтенето окастрете растението и за зимата преместете съда в отопляван парник.




Тагетес изправени или африкански-Tagetes erecta


Едрите кремави съцветия във вид на помпони се открояват на фона на къдравите тъмнозелени листа.Този сорт е силен,обилно цъфтящ,с най-бледата окраска сред всички съществуващи видове тагетес.

Засаждане и грижи:Засаждайте в началото на лятото,когато отмине опасността от осланяване,в хранителна саксийна почвена смес.Цъфтежът е по-обилен на слънчеви места.Прекомерното торене стимулира листната маса за сметка на цветовете.Редовно отстранявайте овехналите части.




Фелиция-Felicia amelloides


Вечнозелен полухраст,обикновено се култивира като едногодишен вид.Растението е компактно ,ниско.Съцветията кошнички с жълта среда увенчават високите стъбла от лятото до началото на есента.

Засаждане и грижи:Засаждайте след преминаването на опасноста от осланяване във висококачествена саксийна почвена смес и дръжте съда на слънчево място.Веднъж на две седмици подхранвайте с течен тор.




Хедихиум-Heduchium  spicatum


Нежно многогодишно растение с едри листа и класовидни съцветия,образувани от екзотични бели цветчета с оранжеви основи и червени тичинки.

Засаждане и грижи:Засаждайте в плодородна почвена смес,дръжте на слънчево,защитено от вятъра място.Тези изнежени растения могат да виреят извън парника или оранжерията само през летните месеци.Наесен ги върнете на закрито,през зимата преустановете всякакво поливане.
























Публикуване на коментар

0 Коментари